2010: Moby Dick

 

námet Herman Melville
scenár Paul Bales
réžia Trey Stokes
 
osoby a obsadenie:
kapitán Ahad - Barry Bostwick
Dr. Michelle Herman - Renée O'Connor
kapitán John 'Boomer' Enderby - Matt Lagan
poručík Commander Starbuck - Adam Grimes
Admirál De Deers - Dean Kreyling
a ďalší

 

Film sa začína v roku 1969 v ruských vodách, kde americkú ponorku napadne gigantická veľryba. Útok prežije len zopár námorníkov. 
Ďalej sa presúvame do súčastnosti. Dr. Michelle Hermanová so svojím asistentom práve skúma metódu privolávania veľrýb, keď sa pri ich člne vynorí americká námorná ponorka a požiada ich o pomoc. Ponorke velí kapitán, ktorý pred štyridsiatimi rokmi prežil útok Moby Dicka, obrovskej veľryby a teraz, keď sa incidenty množia, chce pomstu. Doktorka mu má pomôcť ho vystopovať.
 
Aj keď film nemá lichotivé hodnotenia, ja som si ho užila. Dá sa povedať, že spadá do kategórie katastrofických, čo bol  voľakedy môj obľúbený žáner. No v poslednej dobe čoraz zriedkavejšie narážam na filmy, ktoré by ma zaujali. Späť k Moby Dickovi. 
 
Začalo to vcelku zaujímavo. Námorná ponorka, ktorú napadne obrovská veľryba. Mimochodom, tá sa mi dosť páčila, dokonca mi pripadala aj strašidelná :) No film sa čoskoro zvrhol na priemerný, miestami podpriemerný filmík, kde bláznivý kapitán musí docieliť svoje stoj čo stoj. 
 
Svetlé momenty:
Najvýraznejším elementom filmu bola asi hudba. Tá sa mi páčila od začiatku do konca. Často som zachytila výrazné pasáže, ktoré film pozdvihli aj o dva stupne vyššie.
 
Biela veľryba. Ďalším plusom pre mňa bol Moby Dick. Konečne strašidelná príšerka, neviem čí to bolo tým, že sa obrovský tvor vynáral z hĺbky oceána, ale párkrát na mňa tá rybka zapôsobila. Aj keď ku koncu by som ju už chcela zabiť aj sama.
 
Miestami sa tam dali nájsť aj vtipné hlášky, keď napríklad požiadali Michelle, aby sa obliekla, lebo námorníci boli už päť a pol mesiaca na misii :)
 
Vcelku film nevybočuje z priemeru amerických katastrofických filmov ako sú Kobylky, Vraždiace včely a ostatné prírodne katastrofy, no kto má chuť a nie je náročný, tomu sa môže páčiť. Ešte zopár foto.