Súd s aktivistami Greenpeace bol odročený o ďalšie dva týždne

19.04.2012 14:59

Súd s ôsmimi aktivistami Greenpeace, ktorí boli zatknutí behom ich okupácie ťažobnej lode autorizovanej spoločnosťou Shell, bol včera odročený o ďalšie dva týždne na 3. máj vzhľadom na prebiehajúce vyjednávania, ktoré sa týkajú obvinení, ktorým budú čeliť.

Do toho termínu Greenpeace dúfa v rozumný a férový výsledok.

Sedem aktivistov vyliezlo na ťažnú vežu Noble Discovereru 24. februára, keď kotvil v prístave Taranaki (na Novom Zélande). Všetci boli zatknutí po 77 hodinovej okupácii veže, ôsmy aktivista bol zadržaný ešte v prvý deň operácie.

Ako klimatické zmeny spôsobujú rapídne zmenšovanie priemerných letných morských ľadovcov, Shell ako prvý začal pretláčať využívanie Arktídy na ropu.

Tí, ktorí vyliezli na vežu, sú obvinení z vlámania - dôvodom nie je, že by niečo ukradli, alebo urobili niečo nekalé, ale to, že tam boli a spáchali ďalší zločin, kým boli v prístave - menovite nastúpenie na Noble Discoverer.

"Naši aktivisti nikdy nebudú skrývať pred dôsledkami svojich činov. Ale tí, ktorí sa zúčastnili tejto dôležitej kampane, nie sú vlamači a toto obvinenie nie je považované za vhodné, aby odzrkadľovalo ich konanie," povedal šéf novozélandskej greenpeacovej klimatickej kampane, Steve Abel.

Konanie tohto tímu upriamilo celosvetovú pozornosť na kampaň na ochranu Arktídy a inšpirovalo státisíce, aby sa pridali k boju za ochranu Arktídy.

Herečka Lucy Lawless, ktorá je jednou z obvinených, hovorí: "Sedem nás vyšlo na tú ťažobnú loď, a teraz 376 000 ľudí pridalo svoje mená k žiadosti, aby Shell ostal mimo Arktídy. Toto číslo rastie každým dňom. Každý z nás je hrdý na to, že mal úlohu vo varovaní sveta o plánoch Shellu."

"Boj o záchranu Arktídy je predurčený stať sa jedným z definujúcich environmentálnych zápasov našich čias." hovorí Abel.

Shell chce byť prvou veľkou spoločnosťou, ktorá začne produkciu v Arktíde.

Zatiaľ čo ôsmi aktivisti cestovali do Taranaki, aktivisti Greenpeace v Rusku priniesli odkaz Zachráňte Arktídu na stretnutie investorov a zástupcov ropného priemyslu v Moskve. Následne bolo zatknutých dvadsaťdva aktivistov.

"Príjmime čistú energiu; aj tak budeme musieť, tak prečo nie pred tým, než spôsobia veľký únik ropy v Arktíde a odovzdajú naše vnúčatá neistému a nebezpečnému svetu?" pýta sa Lawless

Zdroj: Greenpeace NZ