Lucy Lawles a aktivisti sa vyhli pokute 648 000 dolárov

22.02.2013 01:33

Herečka, z ktorej sa stala aktivistka, Lucy Lawless a siedmi ďalší, ktorí boli odsúdení na 120 hodín verejnoprospešných prác za okupovanie ropnej prieskumnej lode, hovoria, že nič neľutujú.

 
Všetci ôsmi proti ropní lobisti z Greenpeace sa vyhli účtu na 648 000 dolárov na New Plymouthskom okresnom súde, ktorý sa konal 7. februára. Namiesto toho každý zaplatí 650 dolárov na vykrytie prístavných nákladov.
 
Vo februári minulého roku obsadili 53 metrov vysoký stožiar plavidla Noble Discoverer a strávili tam 77 hodín na protest skúmania ropných ložísk v Arktíde, čo vykonával Shell, ktorý vlastní 50 percent Shell Todd Oil Services.
 
Polícia žiadala náhradu 648 000 dolárov, túto žiadosť podporoval aj Shell Todd Oil, ale sudca  Allan Roberts ju zamietol.
 
Sudca Roberts vraví, že obhajoba sa snažila zľahčiť zločin na "malicherný" priestupok, aj keď to bolo oveľa vážnejšie. Jednako však priznáva, že plná náhrada nebola nutná.
 
Slečna Lasless obkolesená siedmimi ďalšími -  Raoni Hammer, Mike Buchanan, Shayne Comino, Viv Hadlow, Shai Naides, Zach Penman a Ilai Amir - povedala reportérom pred súdom, že bola na protest hrdá.
 
"Stojíme zjednotení a rovnako zodpovední za to, čo sme spravili. Necítili sme, že máme inú možnosť ako postaviť sa za životné prostredie." povedala.
 
Arktický program Shellu ich stál miliardy a teraz sa to považuje za na zaplakanie nákladné zlyhanie."
 
Keď sme sa pýtali, kde si bude odpracovávať svoje verejnoprospešné práce, odpovedala: "Na verených záchodoch niekde blízko vás."
 
Povedala, že skupina by s radosťou protestovala znovu, no v tomto momente nie sú nijaké konkrétne plány.
 
"Niekedy sú vaše city tak silné kvôli tomu, že svet nezaujímajú poznatky o klimatických zmenách a že priemerný človek o tom nič nevie." hovorí.
 
Slečna Lawless a protestujúci boli pôvodne obžalovaní z vlámania, ale dohodli sa na priznaní viny za výmenu menej závažného obvinenie nezákonného pobytu na lodi.
 
Hovorí, že neprotestovala preto, aby pomohla svojej kariére.
 
"Určite v tom nebol žiadny osobný záujem, okrem toho, že chceme, aby naše vnúčatá mali normálne životné vyhliadky. Asi je to."
 
Lawless, najznámejšia pre svoje úlohy v seriáloch Xena: Warrior Princess and Spartacus, hovorí, že protest podnietil tisícky ľudí podporovať kampaň na zastavenie ťažby.