Lawless pravdepodobne bude čeliť menej závažnému obvineniu.

12.06.2012 06:21

PhotobucketAktivistka Greenpeace Lucy Lawless očakáva zrušenie obvinenia z vlámania na tohto týždňovom pojednávaní za výmenu priznania sa k na menej závažnému obvineniu.

Lawless a jej skupina pritiahli medzinárodnú pozornosť behom ich štvordňového protestu proti ťažbe ropy v Arktíde z vrchu 53-metrového ťažobného rebríka na Noble Discovereri vo februári.

V tom čase loď kotvila v Port Taranaki, kým ju zásobili na plavbu na Aljašku.

Po mesiacoch vyjednávaní medzi významným aucklandským trestným advokátom Greenpeacu Ronom Mansfieldom a žalobcami Taranaki, Daily News vyrozumel, že tento týždeň žaloba požiada o stiahnutie obvinenia z vlámania a nahradenia ho s nezákonným nastúpením na loď.

Pôvodne polícia obvinila ôsmich zúčastnených z vlámania po porade so žalobcami koruny.

Vážnejšie obvinenie pritiahlo kritiku zo strany Greenpeace a vyvolalo obavy, že usvedčenie z vlámania by mohlo poškodiť hereckú kariéru Lawless, tým že by ju obmedzovalo vo vstupe do niektorých krajín ako sú napr. Spojené štáty.

Predchádzajúce činnosti aktivistov Greenpeace v Port Taranaki a v okolí pritiahli menšie obvinenia včetne nedovoleného prechodu.

Osem aktivistov, ktorí sa mali zajtra objaviť na New Plymouthskom okresnom súde, teraz majú prísť na aucklandský okresný súd neskôr tento týždeň, kde priznajú svoju vinu.

V septembri sa vrátia na okresný súd v New Plymouthe, kde vyrieknu rozsudok.

Pán Mansfield bol včera na súde a nedostupný, zatiaľ čo Greenpeace sa odmietlo vyjadriť pred tým, než sa prípad na súde vyrieši.

Seržant záchranárov Andrew Ross včera večer povedal, že bol jeden z troch záchranárov v Taranaki, ktorí sa vyliezli na rebrík, aby priviedli skupinu dole. Nekládli žiadny odpor, povedal.

Zdroj: Taranaki Daily News