Aktivisti, herečka Lucy Lawless zatknutá kvôli obsadeniu Arktickej ťažobnej lode spoločnosti Shell.

27.02.2012 23:32

Auckland, 27. február 2012 - Obsadenie ťažobnej lode spoločnosti Shell smerujúcej do Arktídy šiestimi aktivistami Greenpeace včetne herečky Lucy Lawless skončilo dnes ráno, po tom čo polícia vyliezla na vrtnú vežu ľode a zatkla skupinu. Bol to štvrtý deň protestu a aktivisti strávili na vrchu 53 metrov vysokej vrtnej veže 77 hodín.  Photobucket

"Táto kapitola sa skončila, ale príbeh boja o záchranu Arktídy sa len začal." povedala Lucy Lawless predtým, než bola zatknutá. "Sedem nás vyšlo na tú ťažobnú loď, aby sme zastavili ťažbu v Arktíde, ale 133 000 nás zišlo dolu."

Pokračuje: "Budeme pokračovať v solidarite s komunitami a s miestami, ktorých živory závisia od Arktídy dovtedy, kým Shell nezruší svoje plány ťažiť v tomto čarovnom svete a neobráti sa k čistej, obnoviteľnej energii."

Aktivisti vstúpili do prístavu Taranaky o 6:30 ráno v piatok 24. febuára, vyliezli na vrtnú vežu ťažobnej lode spoločnosti Shell Noble Discoverer a rozložili tábor. Loď sa pripravovala na cestu do Čukotského mora pri pobreží Aliašky, kde toto leto mala v pláne ťažbu z troch prieskumných ropných vrtov.

"Behom týchto štyroch dní sme upriamili celosvetovú pozornosť na bezohľadné plány spoločnosti Shell zničiť vzácnu Arktickú divočinu len kvôli rope na pár rokov," povedala Viv Hadlow, jedna zo zúčastnených aktivistiek.

Pokračuje: "Je šialenstvo, že ropné spoločnosti ako Shell nepovažujú rozpúšťanie arktických ľadovcov za varovanie ľudstvu, ale za šancu ťažiť viac ropy, ktorá tento problém spôsobila. Dnes toto obsadenie skončilo, ale ako stovky tisíc ľudí, ktorí sa pridali k nášmu výkriku zachrániť Arktídu, nebudeme umlčaní."

Behom štvordňového obsadenia viac ako 130 000 ľudí poslalo email vedúcim Shellu žiadajúc zrušenie ich plánov na ťažbu v Arktíde spôsobiac mailovému systému Shellu opakované preťaženie. Tisícky ľudí z rôznych kútov sveta tiež poslalo správy podpory Lucy a aktivistom cez sociálne siete a heslo #SaveTheArctic, ktoré bolo zobrazené na transparentoch, čo vyseli z lode za posledné štyri dni obletel svet. Celebrity ako Jared Leto a oficiálny účet Beatles na twitteri tiež poslali správy svojim odberateľom.

"Nemôžem sa dočkať návratu domov k mojim deťom, aby som im všetko vyrozprávala o tejto úžasnej ceste, ale som tak rada, že som sa podielala na tejto pokojnej akcii," povedala Lawless.  Photobucket

A pokračovala: "Som v úžase z množstva ľudí, ktorí nám poslali tak veľa inšpirujúcich správ podpory, nehovoriac o mojich spoluaktivistoch, ktorí riskovali svoje osobné slobody, aby sa postavili šialeným plánom Shellu ťažiť v Arktíde.

"Splnili sme, prečo sme sem prišli. Spolu sme poslali jasnú správu, ktorú bolo počuť a ktorá sa ozývala po celej Zemi. Na svete nie je miesto pre vašu bezohľadnú ťažbu ropy v Arktíde."

Shell je prvá veľká medzinárodná ropná spoločnosť, ktorej hlavné zameranie v tejto dobe je využitie Arktídy. Ak Noble Discoverer v lete narazí na ropu, ďalší globálni ropní magnáti budú rýchlo nasledovať a rozžehne sa arktická ropná horúčka. Spoločnosť má úzky časový úsek, v ktorom môže ťažiť ropu. Mrazy, extrémne poveternostné podmienky a veľmi odľahlé miesta kladú nevídané výzvy a robia akrtický únik ropy prakticky nemožným zvládnuť a vyčistiť. (1) Podľa výššieho úradníka v kanadskej firme, ktorá sa špecializuje na odstránenie ropných únikov, "dnes vážne nepoznáme riešenie, alebo metódu, ktorá skutočne dokáče odstrániť (uniknutú) ropu z Arktídy." (2)

Všetky odhadované arktické ropné rezervy by uspokojili len tri roky súčastného globálneho dopytu po rope, ale by významne prispeli k uhlíkovým emissiám a súčastne by nastolili vážne riziko pre lokálny ekosystém. (3) Početné správy ukazujú, že skrze energetickú hospodárnosť a čistú energiu globálne energetické postreby môžu byť uspokojené, aj keď Arktída ostane nedotknutá. (4)

Zdroj: Greenpeace

Fotky použité so súhlasom Greenpeace SaveTheArctic

Diskusná téma: Aktivisti, herečka Lucy Lawless zatknutá kvôli obsadeniu Arktickej ťažobnej lode spoločnosti Shell.

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok